Новинарска секција

 Промотивни филм Средње школе из Новог Бечеја

Најбоље за моју будућност назив је дванаестоминутног филма којим се представља Средња школа у Новом Бечеју. За стварање филма-емисије заслужни су учесници филмске секције Средње школе: економски техничари – Вања Лазић, Тамара Вуксановић, Иван Блажин и Предраг Мићановић, гимназијалац – Грлица Голушин, и техничар мехатронике – Драган Котек. Сви они су се нашли у улогама глумаца-водитеља. Руководилац секције је професорица српског језика и књижевности Гордана Свиленгаћин, која се у овом подухвату окушала као режисер, сценариста и монтажер.

Момци и девојке, чланови секције, ученици су различитих образовних профила, а разликују се и места њиховог пребивалишта – они су из Новог Бечеја, Новог Милошева и Елемира. Удруженим снагама, показали су да различита интересовања и места живљења не треба да спрече дружење, сарадњу и добру забаву. На ово је указао и колектив Средње школе. Више професора је узело учешће у стварању филма, одвајајући време за фотографисање и снимање ученика у ситуацијама које најбоље приказују одређени образовни профил. Тако, добра сарадња је остварена на више нивоа: међу ученицима, међу професорима и у комбинацији та два. Велики број ученика Средње школе је на посредан начин допринео стварању овог филма. Они су фотографисани и снимани у уобичајеним школским активностима и аутентичном окружењу, како би се будућим средњошколцима, родитељима и грађанима показала права слика новобечејске Средње школе.

Учесници секције су квалитетно искористили део свог слободног времена, а о њиховом расположењу на снимањима најбоље ће посведочити сам филм, који можете погледати на линку:

Филм је снимљен захваљујући доброј вољи ученика и професора уз пуно ентузијазма и жеље за додатним радом и сарадњом, помоћу личних фото-апарата и мобилних телефона.

Филмовање у Средњој школи

Ученици Средње школе из Новог Бечеја креативно су искористили своје слободно време – направили су кратак документарни филм Живот и наслеђе добротвора Владимира Главаша. Након радионица, које су одржане октобра 2014. године под покровитељством Грађанског фонда Панонија из Новог Сада, средњошколци су започели са филмовањем. У стварању седме уметности опробали су се ученици  II2– Тамара Вуксановић, Вања Лазић, Предраг Мићановић, Иван Блажин, и ученице  III2 – Невена Кодранов и Теодора Боберић, а у улози наставника-координатора била је Гордана Вребалов. Филм је успешно завршен. На крају школске 2014/2015. године приказан је на завршној приредби ученика Средње школе у Народној библиотеци у Новом Бечеју. Након пробијеног леда, филмска екипа, појачана новим, младим снагама, пуном паром припрема наредни документарац!

документарни филм о Главашевој кући можете погледати на доле наведеном линку:

Представљање часописа за књижевност и уметност

У среду,26.11.2014.,са почетком у 19h смо присуствовали промоцији старобечејског часописа “Тиса”,у нашој Градској библиотециУредник Светислав Травица нам је на леп начин презентовао овај веома поштовани часопис. Часопис излази пар пута годишње, али због финансијских могућности некад излази и дупли број, и размаци штампања часописа нису одређени. Господин Травица је поделио са нама своју поезоју, као и дела својих колега. У нама је пробудио различита осећања и дочарао нам да поезија може бити веома занимљива.Волели би смо да се чешће организују књижевне вечери о којима ће бити обавештени и млади, јер се на тај начин подстичу да више читају и даје им самопоуздања да објаве своја дела.

Ученици: Марина Батански, Дејна Станаћев, Теодора Џигурски, Катарина Ћурчић, Давид Танасијин

Разред и одељење: I-1