Пројекти

“Едуфонс – Центар за целоживотно образовање” из Новог Бечеја у Средњој школи

На наставничком већу наше школе 26.06.2018. наставници су имали прилику да слушају презентацију резултата пројекта “Мобилност и учење – шанса за развој” коју је одржала наша колегиница Биљана Бањац ради дисеминације истог. Пројекат спроводи “Едуфонс – Центар за целоживотно образовање” из Новог Бечеја уз суфинансирање Еразмус+ програма Европске Уније. Циљ пројекта је повећање компетенција организације и чланова. Мобилност се одвијала у Италији и Словенији и кроз активност “посматрања на послу” учеснице су добиле нова сазнања из домена образовања одраслих.

За више информација о програму Еразмус+ отићи на сајт Националне агенције “Фондације Темпус” која ради на промовисању и спровођењу образовних програма ЕУ, других образовних програма, као и различитих програма сарадње намењених свим нивоима образовања и подршци младима у Републици Србији: www.erasmusplus.rs

 

Посета Српском народном позоришту

Ученици наше школе су у склопу пројекта “Прошлост у садашњости као залог будућности” који реализује Општина Нови Бечеј средствима Министарства културе и информисања у уторак, 12. децембра, као награду за своје ангажовање у ваннаставним активностима, посетили Народно позориште у Новом Саду. На репертоару је био драмски комад под именом “Урнебесна трагедија”. У представи су , на комичан начин, приказани свакодневни проблеми унутар једне породице проузрокованим друштвеним узроцима.

Аутори: Даниел Филеп, Теодора Џигурски

Завршна манифестација наших дизајнера одеће

На крају школске године и на крају свог школовања ученици наше школе смера дизајнер одеће представљају своје матурске радове на завршној ревији која се сада већ традиционално одржава у дворишту Народне библиотеке.

Реализација овогодишње завршне ревије се одвијала у склопу пројекта “Прошлост у садашњости као залог будућности” који реализује Општина Нови Бечеј средствима министарства културе и информисања,а тема ревије су биле хаљине 19.-ог века.

Хаљине које су израдили ученици Средње школе су биле приказане на завршној ревији на којој су уз пригодан програм посетиоци имали прилике да погледају читав процес настанка хаљина. По завршетку програма је уследило дружење посетилаца и свих учесника овог пројекта.

 

преузето са TV Novi Bečej

Овом приликом се захваљујемо министарству културе и информисања, Општини Нови Бечеј, Народној библиотеци и Дому културе, као и свим учесницима Средње школе који су помогли у реализацији завршне манифестације.

Успешно завршен пројекат заједници заједно

У Средњој школи реализован је пројекат „Савремена настава у мојој школи“, који је подржан на конкурсу Заједници заједно, расписан од стране НИС-а у сарадњи са локалном самоуправом.

Пројектом су Средњој школи додељена средства у износу од  340.000,00 од којих је купљена интерактивна табла, 3Д штампач, рачунар и шиваћа машина.

Нова наставна средства су омогућила побољшање функционалности и осавременила наставу у средњој школи.

Савремена настава у мојој школи

“ Од папира до шешира“

Професори Средње школе у сарадњи са „Брантнер отпадном привредом“ , До-мом културе и Основним школама из општине Нови Бечеј, организовали су пројекат везан за заштиту животне средине. У овај пројекат Средња школа је укључена већ три године, али је ове године добила ту част да буде домаћин.

Радионице и активности везане за овај пројекат, ће се реализовати од марта до почетка јуна.plakat 2

Циљ пројекта је да се ученици упознају са очувањем животне средине у којој живе, као и да науче како да правилно одлажу отпад. Овим пројектом би ученике подстакли да што више времена проведу у природи.

Неке од активности везаних за овај пројекат су:

1)       Прикупљање ПЕТ амбалаже и лименки;

Ambalaza 1

2)      Обилажење терена, прикупљање података и означавање потенцијалних               извора загађења животне средине;

3)      Представа „Прасећа рокерско-еколошка бајка“;

4)      Израда украсних и одевних предмета од материјала за рециклажу;

5)      Наградни конкурс на тему рециклаже за ученике основних школа;

6)      Израда плаката и филма о активностима овог пројекта.

Завршна манифестација, која ће бити одржана почетком јуна, садржаће више активности као и доделу награда за најбоље радове учесника конкурса.

Надамо се да ћете се придружити овом пројекту у што већем броју јер

 „Нећемо имати друштво, уколико уништимо околину“

Више слика имате у Галерији.

„НАСИЉЕ ЈЕ OFF – LINE

У току фебруара месеца 2016. године Средња школа Нови Бечеј и хуманитарни центар Сунцокрет из Новог Бечеја су сарађивали  у пројекту НАСИЉЕ ЈЕ OFF – LINE.

Ученици су на радионицама осликавали мајице. Водитељ радионица је била професор Богданка Ћурчић Танди, а двадесет ученика завршног разреда Дизајна одеће су се  едуковали кроз креативне радионице на тему вршњачког, електронског и родно заснованог насиља и том приликом подизали свест о штетности сваког облика насиља. стоп насиљу 1

Уметничким изражавањем су пренели своје поруке против свих облика насиља. На крају пројекта су ученици уприличили изложбу радова у просторији школске библиотеке и преко ње пренели идеју ширења толеранције и предузимања одговорности и иницијативе младих.стоп насиљу 2

„ Здрави зуби за здрав пољубац“

У циљу вршњачке едукације почетком школске 2015/2016. године у образовној установи „ Средња школа“ у Новом Бечеју одржана су два предавања и радионица у одељењима првих разреда.

здрави зуби1здрави зуби2

Предавања је одржала Мирјана Ратковић, студенткиња 5. године на Стоматолошком факултету Универзитета у Београду уз присуство стоматолошке сестре. Предавања су имала за циљ да упознају ученике са правилним одржавањем оралне хигијене као и са могућим компликацијама које настају као последица лоше оралне хигијене.

Предавање је било подељено на више сегмената и бавили смо се правилном исхраном, каријесом, лошим задахом, обољењима десни, инфективним болестима које се преносе пољупцем (инфективна мононуклеоза, херпес…).Говорило се и о лошим навикама као што је утицај дувана, алкохола и наркотика на здравље уста и зуба. Ученици су чули понешто о ХИВ-у, као и последицама лоше оралне хигијене на целокупан организам.

здрави зуби4здрави зуби3

Class exchange project

Нови Бечеј-Арезе,(08.04.-16.04.2015.)

*Програм активности:

Среда,08.04.
-Долазак ученика и професора на аеродром Николе Тесле око 11h
-Дочек гостију у Новом Бечеју око 14h – испред школе
-Пријава боравка у полицији-ЗАЈЕДНО
-Смештај у породице домаћина
Четвртак,09.04.
-Пријем код градоначелника у 10h
-Долазак у школу у 11h-добродошлица директора
-Подела ученика у групе
-Презентација о Николи Тесли-сви ученици
-Радионица о ћирилици (2 групе)
-Радионица “Хајде да причамо српски” (2 групе)
-Пауза (храна по договору-професори родитељи)
-Радионице-замена група
-Презентација о Србији (Биљана)-сви ученици
-Завршетак радионица око 16h
-Шетња по центру (по жељи или активности по избору)
Петак,10.04.
-Састанак испред школе “Милоје Чиплић” у 10h
-Презентација и радионица о фарбању и украшавању јаја у школи “Милоје Чиплић” до 12h (Тијана Блажић)
-Ручак код куће
-Спортско поподне (двориште “Милоје Чиплић”)
Субота,11.04.
-Састанак у 10h или 11h (договорићемо се тачно)
-Разгледање Главашеве куће
-Видео презентација о војвођанској архитектури (Канцеларија за младе)
-Радионица-бојење етно куће (Канцеларија за младе)
-Завршетак око 15h
-Ручак код куће
-Спортско поподне (двориште “Милоје Чиплић”)
Недеља,12.04.
-Слободан дан
Понедељак,13.04.
-Састанак испред школе у 9h
-Ланч пакет организује Канцеларија за младе
-Одлазак у Нови Сад-разгледање знаменитости и куповина
-Повратак у Нови Бечеј у вечерњим часовима
Уторак,14.04.
-Посета Сланом Копову од 9h до 12h
-Ручак у Ловачком дому (у организацији родитеља)
-Радионица-фолклор у 20h Дом културе
Среда,15.04.
-Прављење презентација о утисцима о Србији од 9h до 13h (школа)
-Ручак код куће
-Опроштајно вече од 18h (родитељи доносе специјалитете)
Четвртак,16.04.
-Полазак за Београд у 8h
-Музеј Николе Тесле заказан за 11h
-Разледање Београда (волонтерка Нина Грмуша)
-Испраћај гостију у поподневним часовима

“Одржавање изузетности у математичком образовању”

На Техничком факултету “Михајло Пупин” у оквиру IPA програма прекограничне сарадње Румунија – Србија реализује се пројекат “Одржавање изузетности у математичком образовању”, MIS-ETC CODE 1411. Пројекат је усмерен на интерактиван рад са талентованим ученицима средње школе кроз математичке садржаје који нису део наставног програма.
Водећи партнер на пројекту је West University из Темишвара, а пројектни партнер Технички факултет “Михајло Пупин” из Зрењанина.
Основни циљ пројекта је јачање сарадње талентованих ученика из Србије и Румуније кроз заједнички рад и размену знања и искустава. У оквиру пројекта реализован је WEB портал са садржајима из математике који ће додатно едуковати наше средњошколце.
Кроз овај портал ученици ће провести мање времена за тражење информација. Они ће имати могућност да директно приступе материјалу, математички садржаји се организује на различитим нивоима и за ученике свих разреда средње школе.

www.sme.uvt.ro

Мрежа подршке пројекту у Србији

Зрењанинска гимназија, Зрењанин
ЕГШ “Никола Тесла”, Зрењанин
Школски центар “Никола Тесла”, Вршац
Гимназија “Душан Васиљев”, Кикинда
Средња школа, Нови Бечеј
Средња школа “Вука Караџић”, Сечањ
Техничка школа, Зрењанин
ХТПШ “Урош Предић”, Зрењанин
ЕТШ “Јован Трајковић”, Зрењанин

Прва радионица одржана је у Средњој школи у Новом Бечеју, 08.04.2014. године. Ученици су показали велику заинтересованост и спремност да се укључе у он-лине учење математике.
Презентација пројекта у Средњој школи у Новом Бечеју
Овим пројектом омогућен је културни напредак и јачање пословних, образовних, истраживачких и културних веза две суседне државе.
IPA Програм прекограничне сарадње Румунија – Србија финансира заједничке пројекте који на најбољи начин користе развојни потенцијал пограничне зоне између две државе. IPA Програм прекограничне сарадње Румунија – Република Србија одобрила је Европска комисија. Стратешки циљ Програма је остваривање уравнотеженог и трајног друштвено-економског развоја пограничне области Румунија – Република Србија посредством заједничких прекограничних пројеката и активности румунских и српских партнера, уз два специфична смера у оквиру стратешког циља: повећање привредне конкурентности у пограничној области и побољшање услова живота заједница из пограничне области. С румунске стране, у IPA Програм укључене су жупаније Тимиш, Караш-Северин и Мехединци, а с наше стране сва три банатска, Браничевски и Борски управни округ.

На Техничком факултету “Михајло Пупин” у оквиру IPA програма прекограничне сарадње Румунија – Србија 7.10.2014.је одржана радионица за ученике из Румуније и Србије на којој су нашу школу представљали:Ивана Радин и Вељко Цвијетан ученици трећег разреда у пратњи професорице Зоране Ковачев. Поред наше школе као што сте већ упознати учествовале су и школе из Зрењанина, Кикинде, Вршца и Сечња.Радионице су реализоване у новоотвореној лабораторији за електронско учење на Техничком факултету “Михајло Пупин” где су ученици из Србије и Румуније заједно решавали математичке проблеме.Циљ ове радионице је јачање сарадње талентованих ученика из Румуније и Србије кроз заједнички рад и размену знања и искустава.
Већ 11.10.2014. наши гости из Румуније узвраћају позив и 20-ак ученика из Србије, међу којима су били и наши ученици посећују West Univesity из Темишвара где су имали исти задатак као и у Зрењанину.
Rumunija 3
Rumunija 4
Учешћем у овом пројекту ученици су надоградили своје знање из математике, упознали Темишвар,стекли нове пријатеље. Све у свему једно лепо искуство.

„Здравствено васпитање о репродуктивном здрављу“

Након успеха који је доживео пилот пројекат „Здравствено васпитање о репродуктивном здрављу“ током школске 2013/2014. године у појединим војвођанским средњим школама, Средња школа је одлучила да конкурише за овај пројекат у школској 2014/2015. години и да на тај начин омогући својим ученицима другог разреда да буду прва генерација ђака у Војводини и Србији која ће о свом здрављу и животу учити у оквиру ваннаставних активности у школи. Оно што нас је покренуло јесте став око кога смо се сложили, а то је да је инвестирање у превенцију најбољи начин да избегнемо све последице које незнање може имати по здравље и живот младих.
Покрајински секретаријат за спорт и омладину подржао је шездесет и шест средњих школа (близу осамдесет одсто средњих школа у Војводини) међу којима је и наша Средња школа. Захваљујући финансијским средствима Покрајинског секретаријата за спорт и омладину и ангажовању еминентних стручњака из области психологије, гинекологије, урологије, социјалне медицине и епидемиологије, психолог наше школе, Слађана Вукановић, похађала је тродневну обуку у Институту за јавно здравље Војводине у Новом Саду како би успешно спровела предвиђене активности са ученицима. С обзиром да је у питању ваннаставна активност, а не часови редовне наставе, циљ нам је био да мотивишемо што више ученика да се укључе. У овоме су посебну улогу имале одељенске старешине и родитељи, које смо обавестили о Пројекту и замолили да подстакну своју децу да присуствују овим радионицама.
Пројекат се спроводи кроз четрнаест радионица у трајању од два школска часа са ученицима другог разреда средње школе. У првом полугодишту је реализовано седам радионица на којима су ученици наше школе, кроз интеракцију са вршњацима и психологом, могли да сазнају важне чињенице о партнерским односима, о заљубљености и љубави, о пубертету, променама које се дешавају у телесном, психичком и социјалном аспекту током адолесценције, о анатомији и физиологији људског тела, о томе какве нам поруке о сексуалности шаљу медији. Ученици су показали висок степен заинтересованости за ове теме-радознали су, активно учествују у раду, дискутују, питају.
У другом полугодишту, планирано је да се са ученицима прича на тему трудноће и порођаја, сексуално преносивих инфекција, контрацепције и њене правилне употребе, ризичних понашања, планирању породице и људским правима. Ученици ће сазнати и ко су стручњаци из њиховог непосредног окружења који се налазе у систему здравствене заштите и којима се могу обратити уколико се укаже потреба.
Сматрамо, тј желели бисмо, да овакав програм заживи у средњим школама јер је, за нас, знање највећа вредност. У ери интернета, непримерених ТВ садржаја, промовисања сумњивих људских вредности, знање и информисаност, добијени на адекватан и примерен начин од стране стручњака, први је корак ка очувању физичког и психичког здравља младих.