Регионално такмичење

Регионално такмичење „Пословни изазов“

Регионално такмичење средњошколаца у предузетничким вештинама „Пословни изазов” одржано је 11. децембра 2019. године у Новом Саду.

Пословни изазов је реализовала организација Достигнућа младих у Србији уз финансијску подршку UniCredit банке, Америчке агенције за међународни развој USAID, компаније Oracle и Универзитета Метрополитан. Такмичење је окупило 120 ученика из 38 средњих школа из Алибунара, Бача, Бачке Паланке, Бачке Тополе, Инђије, Кикинде, Новог Бечеја, Новог Сада, Панчева, Пећинаца, Руме, Сенте, Сомбора, Сремске Митровице, Сремских Карловаца, Старе Пазове, Суботице, Шида, Вршца и Зрењанина.

Петочлани тимови састављени од ученика из различитих школа добили су задатак да осмисле производ или услугу која ће допринети повећању сигурности у једном од саобраћајних система. Уз помоћ пословних ментора креирали су бизнис планове за своје идеје које су на крају дана у троминутној презентацији представили члановима жирија.

Нашу школу су представљале ученице Хелена Хајду, Ивана Кимпанов и Мирјана Дујин заједно са  професорицом Љиљаном Кумрић. Као и претходних година ученице су се вратиле богатије за још једно искуство.

Више у телевизијском прилогу ТВ Војводине https://youtu.be/YuCJd7jbUyc и фејсбук страници https://www.facebook.com/JuniorAchievementSerbia/ .

(Део текста и две слике преузети са фејсбук странице Достигнућа младих Србије)

Ученичка компанија ”NB Mehatronics”

На Регионалном такмичењу ученичких компанија које се одржало 20. 3. 2019. у Новом Саду нашу школу су представљали ученици смера Техничар мехатронике: Никола Ђуричин, Едмонд Ваш, Матија Делић и Јован Нићин и професорица Верица Дујин.

У компанији под називом “NB Mehatronics” ученици су осмислили три производа:

  • роботизовани паук,

  • роботизована рука и

  • сензор за влагу и температуру.

Основна намена сва три производа је учење програмирања, али, како ученици кажу, служе и за забаву. Роботизована рука је осмишљена тако да поред ове две намене може служити и као индустријско помагало.

У разговору са учеником Матијом Делићем сазнали смо да је у плану и проширење асортимана, али за сада ће остати тајна о чему је тачно реч.

РЕГИОНАЛНО ТАКМИЧЕЊЕ СРЕДЊОШКОЛАЦА У ПРЕДУЗЕТНИЧКИМ ВЕШТИНАМА

,,ПОСЛОВНИ ИЗАЗОВ 2018“

Такмичење ,,ПОСЛОВНИ ИЗАЗОВ“ је покренуто пре 9 година од стране непрофитне организације ДОСТИГНУЋА МЛАДИХ У СРБИЈИ, са намером да подстакне средњошколце да употребе своје вештине на иновативан начин, како би унапредили свој предузетнички дух и повећали своје могућности за запошљавање.

У току школске године на четири регионална ПОСЛОВНА ИЗАЗОВА ( у Чачку, Лесковцу, Новом Саду и Београду) учествује више од 400 учесника из 90 општина у Србији.

За ученике из Војводине такмичење ,,ПОСЛОВНИ ИЗАЗОВ“ је одржано 22. новембра 2017. године у Новом Саду.

Нашу школу су представљали ученици: Пеналски Ивана, Боберић Марко, Штетин Снежана и Кимпанов Ивана, под менторством професорице економске групе предмета Кумрић Љиљанe.

На такмичењу је учествовало више од 120 ученика из 31 средње школе у Војводини.

Тимови састављени од ученика из различитих школа осмишљавали су решење овогодишњег проблема: Концепт брзе хране, који им је постављен и уз помоћ пословних волонтера из УНИКРЕДИТ БАНКЕ и Универзитета Метрополитан креирали су своје бизнис планове.

Прво место на овогодишњем такмичењу освојио је тим који је осмислио бизнис идеју о комби возилима који служе као покретне кухиње брзе хране, а сва три првопласирана тима учествоваће на Националном финалу у Београду, у априлу ове године.

Ово такмичење има за циљ да учесницима пружи увид у савремен начин пословања и мотивишу их да размишљају проактивно и своје идеје спроведу у дело.

Ученичка компанија 3DMagic

Ученици наше школе већ дуги низ година учествују на Регионалном такмичењу ученичких компанија.

Ове године нашу школу представљају ученици четвртих разреда: Марко Боберић, Снежана Штетин и Ивана Пеналски. Помоћ и подршку у читавом процесу настајања компаније ученицима је пружила професорица економске групе предмета Драгиња Секулић.

Компанија 3DMagic бави се производњом иновативних модела. Сви производи су креирани од стране ученика и штампани на 3D штампачу који је наша школа набавила кроз пројекат НИС-а.

Комплетан асортиман можете погледати на линку:https://www.instagram.com/3dmagic3/

“Пословни изазов”

Већ неколико година ученици наше школе учествују на регионалном такмичењу у предузетништву “Пословни изазов”.

Ове године, нашу школу су заједно са професорицом Љиљаном Кумрић  представљале ученице: Александра Стефановић, Данијела Пејин, Вања Лазић и Ивана  Тубић.

poslovni izazov 1

115 ученика из средњих школа са територије Војводине учествовало је на регионалном такмичењу у предузетништву “Пословни изазов” (Dostignuća Mladih u Srbiji/Junior Achievement in Serbia) одржаном на Рибарском острву у Новом Саду.

Подељени у 22 тима, ученици су имали задатак да направе бизнис план и презентацију као одговор на постављени “изазов”.

тим 1

Ученицима су помагали пословни волонтери(Erste banka, Adizes institut, Grundfos, Факултет техничких наука, Biznisnova, Black Hole Gaming, Megapack DTJ, Royer International Consulting, Road Human Resources and Communications).

тим 2

Како се такмичење одвија?

Пословни изазов (у трајању од 09:00 до 19:00х) окупља 100 средњошколаца из различитих школа који се деле у тимове од по 4-5 ученика (не такмичи се школа против школе, већ тимови). Током одређеног временског периода (неколико сати) тимови осмишљавају бизнис план као одговор на Изазов који им поставља домаћин такмичења. Сваки тим има лаптоп и приступ интернету, као и бизнис волонтера из реалног бизнис света, који је ту да свом тиму помогне саветима, предлозима, искуством, али не и да ради уместо тима. На крају дана, тимови излазе пред стручни жири и држе презентације.

Три првопласирана тима добијају награде.