Екскурзије

Посета Сајму књига у Београду

Средњошколци и запослени наше школе имали су изузетну прилику за обогаћивање свог образовања и културног развоја. Наша недавна посета двема интересантним местима, Сајму књига и Музеју илузија у Београду, омогућила нам је да се дубље упустимо у свет књига и феномена који се крију иза оптичких илузија.

Прва посета одвела нас је на Сајам књига у Београду, где смо имали прилику да се упознамо са различитим издавачким кућама и литературним делима. Ово је била одлична прилика за наше ученике да истраже свет књига, да разговарају са ауторима и стваратељима, и да открију нове књиге које ће их инспирисати и обогатити њихове знање. Сајам књига представља место где се спајају култура и образовање, и ми смо се осећали срећни што смо имали шансу да га посетимо.

Након тога, наша наредна дестинација био је Музеј илузија. Овај музеј нуди јединствено и забавно искуство у истраживању оптичких илузија и феномена који подсећају на чудеса науке. Ученици су имали прилику да се сусретну са изазовима мозга и сензацијама које телесне илузије могу да произведу. Музеј илузија подстакао је нашу радост за научном искушењу и размишљање о томе како наш ум обрађује сензорске информације.

Посета Сајму књига и Музеју илузија била је одлична прилика за нас да научимо, истражимо и стварамо нове успомене. Сигурно је да смо се сви вратили с обогаћеним разумевањем и великом дозом инспирације за учење и истраживање.

Матуранти у Зрењанину

Матуранти и њихове одељењске старешине су 17. новембра посетили касарну ,,Народни херој Светозар Марковић Тоза” у Зрењанину у оквиру наставних садржаја одбране и заштите. У кругу касарне ученицима је приказан техничко-тактички збор са војно-техничким средствима и делом наоружања који се налази у Команди за развој Банатске бригаде. Такође је било организовано и такмичење знања о војсци Србије.

После посете касарни, ученици су посетили и Народни музеј у Зрењанину у којем су имали прилику да виде оружје које датира од периода праисторије па све до Другог светског рата.

аутори фотографија: Анита Бојић Перкин и Алекса Берић

Развијамо предузетнички дух код младих

Захваљујући компанији   Кока кола ХБЦ ,  наши  матуранти су своје  теоријско знање  о функционисању  предузећа  проширили  посетом  пунионици  у  Земуну.

На  стручној екскурзији  5.11. 2019. посетили  су фабрику за коју су сви ученици наше школе чули .  Из пунионице у Земуну стижу напици које наши ученици радо конзумирају, а  о организацији рада и производњи  говориле су нам наше љубазне домаћице  Марија и Тијана.

Представиле су нам  компанију, објасниле начин функционисања, упутиле  нас  да разликујемо  фабрику  од  пунионице .  Успешне компаније воде рачуна о сваком детаљу и  да бисмо се кретали  по погону, морали смо обући заштитну одећу,  а чак је и кретање пешака у кругу пунионице  ограничено  на одређене стазе због безбедности. Откриле  су нам  да  кока кола сируп путује  од  Атланте до пунионице у којој настају напици коју купујемо у оближњој продавници. Рецепт за кока колу је једна од најстоже чуваних тајни.

Наши ученици су љубазним домаћинима представили своје маркетиншко  истраживање о производима њиховог предузећа, као и о самом предузећу. Иако их ученици из целе Србије редовно посећују, наши ученици су први то урадили.

Нашим ученицима и професорима је посета  компанији  Кока кола ХБЦ  била поучна  и пријатна.

аутор: Дубравка Миловац Срндовић

Ученици Средње школе на Сајму књига и у Музеју илузија у Београду

Новобечејски средњошколци су са својим наставницима 22. октобра посетили 64. Међународни сајам књига у Београду. Слоган овогодишњег Сајма је „Писмо=глава“, а земља почасни гост – Египат. И овом приликом су се на штандовима нашли бројни домаћи и инострани писци и издавачи који су представили своја стара издања и најновије наслове. Наши ученици и наставници су са задовољством за себе одабирали најбоља дела белетристике, познате класике, увек актуелне стрипове, али и књиге из школске лектире и стручну литературу.

Други део дана био је резервисан за другачији вид забаве. Средњошколци су, са великом радошћу, посетили београдски Музеј илузија. Посумњали су у своја чула, опробали се у загонетним играма и накратко постали део света с оне стране огледала.

Пријатном шетњом кроз центар Београда и несвакидашњим гастрономским ужицима ученици и наставници Средње школе су заокружили ову лепу, традиционалну јесењу екскурзију.

аутор: Гордана Свиленгаћин

Пета екскурзија – Стручне екскурзије мехатроничара

Уколико желите да будете успешан мехатроничар, морате пратити најновија достигнућа из подручја машинства и електротехнике. Најбоље место за тако нешто је Сајам технике у Београду и Пољопривредни сајам у Новом Саду.
У жељи да пруже што боље знање и увид у техничке и технолошке иновације, професори стручних предмета Милан Шуковић, Роберт Киш, Радомир Мишић и Имре Алмаши посетили су са ученицима смера Tехничар мехатронике баш ова два сајма.
Увек је лепо и ученицима и професорима кад се часови одрже на другачији начин, а још када се одрже на овако лепом месту, задовољство је веће.

Четврта екскурзија – Дводневна ђачка екскурзија

Наши ученици су у среду 3.4.2019. кренули на дводневну екскурзију. Прво су посетили галерију слика Надежде Петровић у Чачку где су се упознали са стваралаштвом ове српске уметнице. Потом су били у манастиру Благовештање, једном од многих манастира у Овчарско-кабларској клисури. Након посете ове знаменитости, настављен је пут ка Златибору где су и преноћили. Сутрадан, 4.4.2019, организована је посета Дрвенграду и вожња Шарганском осмицом. У повратку су уживали у пределима планине Таре.

аутор: Владана Рајков III-1

Трећа екскурзија – Сајам образовања „Путокази“

Дана 7.3.2019. посетили смо Сајам образовања у Новом Саду на ком смо имали прилику да разјаснимо све недоумице које смо имали у вези факултета. Овакве посете су изузетно значајне, поготово за оне мало неодлучније којима је ова посета сигурно помогла.

аутор: Владана Рајков III-1

Друга екскурзија – Народна банка Србије

У четвртак 8. 11. 2018. ученици наше школе заједно са професоркама Верицом Дујин и Љиљаном Кумрић посетили су Народну банку Србије. Излет је био првенствено намењен ученицима смера економски техничар, али су се придружили и неки ученици гимназије и смера техничар мехатронике.

Ученици су имали прилику да послушају занимљиво предавање о историји српског динара. Затим су добровољци добили шансу да испробају справу која се некада користила за отискивање кованица.

Врло користан део предавања је био и онај о томе како препознати фалсификован новац и како реаговати ако се дође у додир са њим. За крај, сваки ученик се сликао и добио новчаницу са својим ликом. Овај детаљ се свима посебно допао!
аутор: Грлица Голушин IV-1

Прва екскурзија – Београд

У уторак, 23. октобра 2018. године, ученици Средње школе у Новом Бечеју су посетили 63. Међународни београдски сајам књига који се одржао под слоганом “Радост читања”, а након тога и поновно отворени Народни музеј. Ученици су имали прилику да обнове своје кућне библиотеке, потраже најновија издања својих омиљених серија књига и стрипова и упознају многе домаће књижевне ствараоце.
Народни музеј је био посебно занимљив. Стручни водичи су ученике наше школе провели скроз музеј где су могли да виде ремек-дела у обновљеном здању једне од најважнијих установа културе у нашој земљи. Стална поставка коју чине дела домаће и стране ликовне сцене повела нас је кроз незаборано путовање где уметност води главну реч и ми смо јој све поверовали.

аутор: Грлица Голушин IV-1

Посета Сајму образовања

Овогодишња посета Сајму образовања организована је 9. марта 2018. године. Ученици другог, трећег и четвртог разреда имали су прилику да се боље информишу о факултетима и установама у којим желе да наставе своје даље школовање. Поред многобројних факултета и виших школа, одржана је и презентација о ПИСА тесту склоности.

ПИСА тим Србија, са предавачем Мишом Аврамовићем, одржала је предавање о тесту склоности који ће се, по први пут, вршити електронским путем уз помоћ лаптопова и рачунара. Tест ће такође садржати и питања из финансијске писмености поред већ постојећих области. Пробно тестирање је извршено, те ће се велико тестирање одржати априла ове године. На крају предавања, присутни су имали прилику да изнесу своја питања и своје коментаре што није у потпуности реализовано због недовољне слободе говора присутних слушалаца.

Untitled collage

Аутор: Даниел Филеп

Посета Сајму науке

Ученици “Средње школе” у Новом Бечеју су, 14. децембра претходне године, посетили Сајам науке у Београду. Ученици су, и ове године, имали прилику да се боље упознају са разним областима науке, као и да буду учесници у разним активностима. Неке од истакнутијих активности су испробавање “VR” опреме (виртуална реалност), упознавање са новом врстом горива које ће бити у продаји на нашим просторима, као и полигон Министарства унутрашњих послова са циљем да се младима дочара како изгледа околина под утицајем разних опојних средстава (алкохол и различите врсте дрога које имају утицај на вид и перцепцију). Вође пута су били професор хемије Атила Галфи као и професорица биологије Снежана Вијатов Љубичић.

nauka

Аутори: Даниел Филеп, Теодора Џигурски

Посета Сајму књига и Музеју савремене уметности у Београду

У уторак, 24. октобра 2017. године, ученици Средње школе посетили су Сајам књига и Музеј савремене уметности у Београду.  Наши ученици имали су прилику да, и ове године, обнове своју колекцију књига новим издањима и да прошире своје знање о савременој уметности. Посетиоци музеја упознали су се са неколико праваца савремене уметности  (грађански модернизам, социјална уметност, неоавангарде…) као и са разним делима уметника са простора бивше Југославије. Такође су имали прилику да погледају кратке филмове снимљене од стране различитих аутора и уметника.

Посета фестивалу науке у Београду

10. Фестивал Науке је одржан у Београду од 15-18. децембра 2016. године. Ученици наше школе, њих 50 (из одељења I1, I2, I4, II1, II2, III1 и III2) су у пратњи професора Јасмине Јаконић, Маријане Ђелошевић, Наталије Макивић и Атиле Галфи Фестивал Науке посетили у четвртак 15. децембра 2016. Имали смо прилике да посматрамо, а и да учествујемо у занимљивим огледима и симулацијама из области физике, хемије, биологије, роботике, астрономије и других научних дисциплина.

Посете ученика сајмовима у Новом Саду и Београду

Сваке године средином месеца маја одржавају се две велике манифестације у два велика града Србије:  Сајам технике и техничких достигнућа у Београду и Пољопривредни сајам у Новом Саду.

Ученици другог, трећег и четвртог разреда Средње школе који похађају смер техничар мехатронике посетили су оба наведена сајма у пратњи професора Милоша Михајловића, Милана Шуковића и Роберта Киша.

IMG_20160518_104351

Наши ђаци и професори су присуствовали  Сајму технике  у Београду у среду, 18. 5. 2016. Упућени су у бројне технолошке новости, приказани су им најновији уређаји за производњу и дистрибуцију електричне енергије и  најнапреднија опрема која се тиче кућне електронике. Видели су савремене CNC машине за израду делова и опреме. Посебан утисак је оставила презентација фирме „Фесто“  из области примењене хидраулике и роботике. Иначе, „Фесто“ је произвођач наше дидактичке мехатронске опреме. Поред свега овога, наши ђаци су учествовали и у симулацији борбене електронике тенка, као и у другим занимљивим симулацијама.

IMG_20160518_101243

Пољопривредни сајам у Новом Саду посетили су у четвртак, 19. 5. 2016. Могли су да виде репрезентативне примерке пољопривредне механизације и резервних делова, разноврстан алат, постројења за климатизацију, као и изложбе које се тичу различитих делатности: електронике, енергетике, хидраулике и пнеуматике.

Осим сајмова, ученици су са професорима обишли и знаменита места Београда, односно Новог Сада. Стручне екскурзије су успешно изведене, а ученици и професори су се одлично провели.

IMG_20160518_095208

60. међународни београдски сајам књига

Ученици Средње школе из Новог Бечеја посетили су 60. међународни београдски сајам књига. Сваке године се у току Сајма књига један дан издваја као школски. Тог дана постоје неке погодности  за ученике и наставнике, а активности излагача прилагођене су школарцима. На овогодишњем Сајму школски дан је био четвртак, 29. октобар, а то је уједно био дан када су наши ђаци посетили Сајам са директорком школе Анитом Бојић Перкин, професоркама српског језика и књижевности Тијаном Блажић, Горданом Свиленгаћин и Кристином Јовић, и Драганом Мартиновићем, представником новобечејске Канцеларије за младе, која је била реализатор путовања.

сајам књига

Сајам књига у Новом Саду

01otvaranje-sajma-knjiga-novi

Садржај посете:

  • 21. међународни Сајам књига
  • 20. међународна изложба уметности Арт експо фестивал илустрациje књиге “BookILL fest”

Посета салону књига, изложби уметности, радионици стрипова,фестивалу илустрације књиге  “BookILL fest”. На овој манифестацији се могла видети и гостујућа изложба са Бијенала у Братислави. Најбољима су додељене и награде за најбоље илустрације песничких и прозних књига, књига за децу, за фото-илустрације књига. Такође је организована и представа за децу на енглеском језику, обилазак Трга слободе, Змај Јовине и Дунавске улице, као и Дунавског парка у Новом Саду.

Број укључених ученика: 36
Разред и одељење: I-1, II-2
Nosilac aktivnosti: Tijana Blažić
Датум: 20.април 2015.