Ђачки кутак

 На часу српског језика и књижевности

Колику моћ инспирације налазимо у књигама, показали су ученици 2. разреда гимназије на часовима српског језика и књижевности са професорицом Тијаном Блажић.
Наиме, 24.2.2023. године, ученици Јулијана Тот и Василије Гурјанов дочарали су свет Харија Потера кроз 7 томова истоименог романа и са сјајним реквизитима.

Учимо кроз игру

На часу српског језика и књижевности, код професорице Тијане Блажић, ученици првог и другог разреда гимназије имали су прилику да кроз игру покажу знање из граматике и књижевности. Забавили су се и дружили на заједничком часу играјући Кахоот квизове и игре које су сами припремили. Час је прошао веома успешно и ученици се надају да ће бити све више оваквих часова.


Текст: Јована Мајински
, ученица 1.разред гимназије

Гимназијалци у посети Дома културе

Дана 29. септембра одељење трећег разреда гимназије у оквиру предмета ,,Уметност и дизајн” који предаје префесорка Гордана Свиленгаћин посетило је изложбу слика новобечејских уметника у Дому културе. Ученици су имали прилику да разговарају са уметницом Чајка Тимеом. Ученици су били одушевљени разноврсним стиловима сликања и цртања.

 

 

Текст писали: Дајана Станисављев и Марио Будаи (ученици III-1)

Посета предузећу ,,NEXUS-LINE”

Дана 27. 9. 2019. су професорица Љиљана Кумрић и ученици завршних разреда Средње школе, смера економски техничар и техничар дизајна одеће, посетили фабрику за израду одеће СЗТР ,,NEXUS-LINE” из Бачког Јарка, чији се погон налази у Новом Бечеју.

Том приликом упознали су се са организацијом овог привредног предузећа које је основаоно 1998. године у форми самосталне занатско-трговинске радње (СЗТР). Ученици су имали прилику да виде део производног процеса шивења спортске одеће по фазама, од кројења, преко израде, пеглања, до завршне контроле.
У овом предузећу тренутно је запослено око 80 радника, од тога око 50 је у производњи, док су остали ангажовани на пословима продаје и администрације.

аутор: Љиљана Кумрић

“Средњошколци за средњошколце”

Ученици наше школе су трећи пут учествовали у националном пројекту Уније средњошколаца Србије (УНСС) под називом “Средњошколци за средњошколце” (SzS).

Пројекат се реализује од 2010. године с циљем да средњошколци стекну нова искуства и прошире своје видике. Конципиран је тако да средошколци један петак у току године раде у предузећима ради стицања новог, практичног знања, а послодавци уплаћују новац у први средњошколски фонд “Средњошколци за средњошколце”. Прикупљена средства се додељују ученичким парламентима путем конкурса за финансирасње пројеката.

И ове године су наши ученици вредно радили и показали да млади људи заиста желе да стекну и практично знање, а не само да буду пасивни примаоци знања. SzS 7 се реализовао 20.4.2018. године. Учествовало је преко 50 средњошколаца из наше школе. Поверење нам је указало око 20 предузећа који су наше ђаке дочекали са много ентузијазма и вере у младе и вредне људе.

У име свих средњошколаца се захављујем свима који су препознали потенцијал и имали жељу да нам изађу у сусрет.

Владана Рајков

Корпоративни сектор, SzS тим

Хуманост пре свега

Број паса луталицу у Новом Бечеју се повећава сваким даном и све је више беспомоћних кучића који се смрзавају на хладноћи. Многи пси су пронашли уточиште у околини наше школе, јер их ученици повремено хране. Неколико ученика је одлучило да допринесе побољшању тренутног стања, те су удомили два кучета. Кучићи су били у лошем здравственом стању и било је неопходно склонити их са улице.

Untitled collage

Аутори: Даниел Филеп, Теодора Џигурски