Образовне манифестације и предавања

Средњошколци на предавању о трговини људима

У оквиру обележавања месеца борбе против трговине људима, Полицијска станица Нови Бечеј је у сарадњи са Црвеним крстом одржала предавање средњошколцима у Дому културе. Предавачи су били секретарка и едукатор Црвеног крста Нови Бечеј Дуња Свричев Шељмеши, полицијски инспектор Зоран Гарчев, а на самом крају обратио им се и начелник Полицијске станице Нови Бечеј Зоран Попов. Ученици су у првом делу предавања имали прилику да сазнају које су то фазе врбовања и транзита, облици трговине и експлоатације људима, механизми контроле жртава, мере опреза као и где и на који начин жртве могу да потраже помоћ. У другом делу предавања сазнали су детаље о стварним случајевима који су се догодили на територији наше општине. Трговина људима је данас све већи проблем и свако може постати жртва. Зато је важно да се шири свест о овој теми и да се млади све више едукују.

21.10.2022. Дом културе у Новом Бечеју, предавање на тему “Трговина људима”

Све о води у нашем месту

У оквиру наставе изборног предмета Образовање за одрживи развој,ученици првог разреда гимназије су посетили 12.12.2019.год. ЈП Комуналац.Нови изборни предмети предвиђају истраживачки и практичан приступ у обради тема.Зато су ученици тражили одговоре на значајна питања везана за квалитет воде у нашој општини а нарочито у Новом Бечеју.Љубазношћу запослених и директора Владимира Радишића,ученици су имали прилику да добију исцрпне одговоре,а затим да посете само извориште воде за Нови Бечеј,што је била јединствена прилика.

аутор: Снежана Вијатов Љубичић

 

Мобилни планетаријум

Мобилни планетаријум су наши ученици имали прилику да посете у ОШ “Јосиф Маринковић”. Помоћу овог савременог наставно-педагошког средства, им је на веома интересантан начин демонстриран изглед, кретање и основни елементи небеске сфере.

Ученици и њихови професори хемије и физике имали су прилику да на сликовит начин посматрају 88 сазвежђа, оријентацију у простору, координатне системе, тела Сунчевог система и објекте дубоког неба: маглине, звездана јата и галаксије…

Посета Српском народном позоришту

На иницјативу заинтересованих ученика и професора српског језика, наши гимназијлци трећег и четвртог разреда су отишли на кратак излет до Новог Сада и уживали у представи ,,На Дрини ћуприја”.

” На Дрини ћуприја” – СНП (фотографија преузта са сајта СНП-а)

Гледање ове представе врло је значајно јер роман Иве Андриће према ком је рађена улази у обавезну лектиру за трећи разред. Адаптација романа помогла је ученицима да га разумеју још боље, а с обзиром на позитивне реакције, можда гледање ове представе прерасте у традицију.

аутор: Грлица Голушин IV-1

Предавање МУП-а за матуранте

Предавање о безбедности уочи матурске вечери се већ традиционално организују за најстарије ученике наше школе. Матурнти су имали прилику да од надлежних сазнају више о законским регулативама, јавном реду и миру, последицама конзумирања опојних средстава и наравно о безбедном понашању у саобраћају. Надамо се да ће Средња школа и убудуће имати овако лепу сарадњу са Полицијском станицом Нови Бечеј, а да ће матуранти запамтити корисне савете полицијских радника и пре свега безбедно прославити своје посебно вече.

аутор: Грлица Голушин IV-1

Значај добровољног давалаштва крви

У понедељак 8.4. два одељења матураната наше школе су присуствовала предавању Општинске организације Црвеног крста у Новом Бечеју. Предавачи су били Грлица Голушин, ученица наше школе и волонтер ЦК, и Дуња Свирчев, секретар ЦК. Предавање се првенствено односило на подизање свести о значају добровољног давалаштва крви, али поред тога и уопштено на историју и области рада Црвеног крста.

Као пунолетни грађани, ученици су охрабрени да дају крв и тако спасу многе животе. Акција добровољног давалаштва крви одржаће се у четвртак 11.4. Од 8:30 часова до 11 часова у фискултурној сали ОШ ,,Милоје Чиплић”.

Увеличајте некоме предстојеће Ускршње празнике јер крв живот значи!

аутор: Грлица Голушин IV-1

Радионице Економског факултета из Суботице

Матуранте наше школе посетила је Др. Оливера Грљевић, доцент на Департману за пословну информатику и квантитативне методе Економског факултета у Суботици. Она је одржала предавање под називом (додати наслов презентације). Ученицима је приближен начин функционисања обраде података на интернету и колико је он значајам за предузећа.

Докторка Грљевић се потрудила да на начин приемчив младима објасни како функционише Data science и то анализирајући песме, извођаче и текстове који су се нашли на Billbord-овој листи хитова. Ученици су између осталог имали прилику да користећи Voyant-tools вебсајт и текстове песама одређене декаде креирају “word cloud”, тј. облак од речи које су биле најзаступљеније у то време и тако увиде које су се то речи најчешће појављивале у песмама, а затим то упореде са данашњим текстовима.

Оваква предавања су врло значајна за напредак наставе, јер заједно са дигитализацијом, ученици морају такође бити упућени у то које алате и на који начин могу најбоље да искористе.

аутор: Грлица Голушин IV-1

Матуранти на предавању Министарства одбране

У среду 20. марта у просторијама Радничког универзитета матуранти наше школе су имали прилику да послушају предавање које је организовало Министарство одбране.

Предавање је за циљ имало информисање ученика о мисији и начину функционисања Војске Србије. Научили су нештво више о чиновима унутар структуре наше војске и на који начин се они стичу.

Врло важна ставка предавања била је свакако посвећена томе како поступати у кризним ситуацијама као што су природне непогоде и ратно стање и које је улога војске у таквим ситуацијама.

аутор: Грлица Голушин IV-1

Књижевно вече Мишел Уелбек

25-тог марта 2015. у Новом Бечеју тачније у Градској библиотеци имали смо част да разговарамо са преводиоцем Владимиром Д. Јанковићем који нам је на нашем језику презентовао рад славног писца Мишела Уелбека. Ученици од првог до четвртог смера гимназије су са својим професором српског језика Тијаном Блажић посетили овај догађај.

Pokoravanje