Вести

”Од папира до шешира”

У Средњој школи  у Новом Бечеју, овогодишњем домаћину  пројекта који финансира Брантнер отпадна привреда д.о.о., одржава се и припрема низ активности у циљу едукације ученика основних и средњих школа у вези са очувањем животне средине, формирањeм навика у одлагању отпада и селектовању материјала који се може рециклирати, као и развијање свести о индивидуалној и друштвеној одговорности у односу на окружење. Ученици се подстичу на активан однос према природи, уче се критичком и конструктивном размишљању и упознају са правом да се укључе у доношење одлука о заштити животне средине. Пројекат носи назив ”Од папира до шешира”.

Учесници у пројекту су Брантнер отпадна привреда  д.о.о. Нови Бечеј, Дом културе, ПУ „Пава Сударски“, ОШ ,,Јосиф Маринковић,, и ОШ ,,Милоје Чиплић,, у Новом Бечеју, ОШ,, Станчић Милан  Уча,, у Куману, ОШ,,Ђорђе Јоановић,,  у Новом Милошеву и ОШ ,,Доситеј Обрадовић,,  у Бочару.

У Средњој школи су одржани састанци, којима су присуствовали Љубомир Илкић, заменик директора Брантнер отпадне привреде д.о.о, Новица Блажин, директор Дома културе у Новом Бечеју, професорице Средње школе Снежана Вијатов Љубичић, Славенка Немешев, Богданка Ћурчић Танди и Тијана Блажић, као и представници основних школа, домаћина претходних година, а све у циљу размене искуства, договора око плана активности, као и динамике рада и поступака у реализацији.Sastanci Brantner

До сада су реализоване следеће активности:

1)       Прикупљање ПЕТ амбалаже и лименки – Ученици су имати задатак да осмисле и  направе кутије за прикупљање ПЕТ и металне амбалаже, које су распоређене на неколико пунктова у школи. Поред тога, ученици су израдили већи број паноа са едукативним садржајима везаним за појам и значај рециклаже.

Ambalaza 1

2)      Мапирање критичних тачака на катастарској подлози Новог Бечеја. Ово ће бити други пут да ученици Средње школе обилазе терен, прикупљају податке о дивљим депонијама и другим потенцијалним изворима загађења животне средине. У акцији која је остварена пре две године ученици су означили и фотографисали већи број дивљих депонија и  загађених канала око пољопривредног земљишта. Циљ је да и ове године учинимо исто и направимо поређење са стањем од пре две године.

crne tacke

3)     Радионице израде украсних и одевних предмета од материјала за рециклажу- одржане су три креативне радионице за ђаке основних школа са територије општине Нови Бечеј. На првој радионици израђени су украсни предмети од стакла, картона и керамике, на другој беџеви, магнети и .јастучићи за игле, а тема треће радионице била је осликавање торби под слоганима „Не бацај смеће, сади цвеће“ и „Еко визија“.

radionica

4)     Расписан је литерарни и ликовни наградни конкурс на тему рециклаже за ученике основних и средњих школа на тему  ”Рециклажа није бламажа ” ;

Приступило се даљим припремама за следеће активности:

5)    Извођење  представе „Прасећа рокерско-еколошка бајка“ и

kolaz 1

6)    Израда плаката и филма о активностима за овај пројекат.

Завршна манифестација биће одржана 3. јуна у Дому културе.

 „Нећемо имати друштво, уколико уништимо околину“