Актуелности

Упис у први разред средње школе могућ и путем еУправе

Од ове године родитељима/другим законским заступницима ће у периоду уписа бити на располагању могућност да путем еУправе електронски поднесу пријаву/захтев за упис ученика у први разред средње школе

Приликом уписа у први разред гимназије потребно је да ученик одабере два предмета из листе изборних програма. 

Листа изборних програма

  1. Језик, медији и култура
  2. Појединац, група и друштво
  3. Образовање за одрживи развој
  4. Уметност и дизајн.

Напомињемо да су сви потребни документи за упис ученика у први разред средње школе дефинисани Конкурсом.

Свакако, ученици се могу уписати и доласком у школу, када је довољно да у папирном облику предају исправно попуњену пријаву за упис, док ће школа прибавити остале документе (изводе, потврде о пребивалишту и лекарско и сл.).

Ученице наше школе у Народној скупштини Републике Србије

 

Ученице наше школе Селена Немешев и Владана Рајков су 2. 10. 2018. присуствовале седници ученичких парламената у оквиру Дечије недеље. Седници су присуствовали и народни посланици и представници релевантних министарстава Владе Републике Србије, који су својим знањем и искуствима допринели да ученици у потпуности сагледају проблем насиља, како на јавним местима, тако и у породици. Наравно, ученици нису били пасивни примаоци туђих сазнања, већ су добили прилику да у Народној скупштини Републике Србије стану за говорницу и изнесу проблеме из своје средине. Људи из министарстава су били довољно стрпљиви да све саслушају и одговоре на постављена питања, што је свакако било значајно за све младе људе. Закључено је да жртве насиља, у већини случајева, сматрају да њихов проблем није довољно озбиљно схваћен. Дужност свих нас је да то стање променимо!

аутор: Владана Рајков

ПЛАН ЗА УПИС У ШКОЛСКОЈ 2018/2019 г.

Подручје рада  ГИМНАЗИЈА:

                 Општи тип / реформисана са изборним програмима  

(планирано за упис 30 ученика), (4 године)

Гимназија за ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику 

(планирано за упис 20 ученика), (4 године)

Подручје рада  ЕЛЕКТРОТЕХНИКА

              Техничар мехатронике

планирано за упис 30 ученика, (4 године)

 Подручје рада  ТРГОВИНА, УГОСТИТЕЉСТВО И ТУРИЗАМ

               Трговац

планирано за упис 30 ученика, (3 године)

Подручје рада  МАШИНСТВО И ОБРАДА МЕТАЛА

              Аутомеханичар

 планирано за упис 15 ученика, (3 године)

              Механичар привредне механизације

 планирано за упис 15 ученика, (3 године)

“Средњошколци за средњошколце”

Ученици наше школе су трећи пут учествовали у националном пројекту Уније средњошколаца Србије (УНСС) под називом “Средњошколци за средњошколце” (SzS).

Пројекат се реализује од 2010. године с циљем да средњошколци стекну нова искуства и прошире своје видике. Конципиран је тако да средошколци један петак у току године раде у предузећима ради стицања новог, практичног знања, а послодавци уплаћују новац у први средњошколски фонд “Средњошколци за средњошколце”. Прикупљена средства се додељују ученичким парламентима путем конкурса за финансирасње пројеката.

И ове године су наши ученици вредно радили и показали да млади људи заиста желе да стекну и практично знање, а не само да буду пасивни примаоци знања. SzS 7 се реализовао 20.4.2018. године. Учествовало је преко 50 средњошколаца из наше школе. Поверење нам је указало око 20 предузећа који су наше ђаке дочекали са много ентузијазма и вере у младе и вредне људе.

У име свих средњошколаца се захављујем свима који су препознали потенцијал и имали жељу да нам изађу у сусрет.

Владана Рајков

Корпоративни сектор, SzS тим

,,Кенгур без граница“

Друштво математичара Србије и ове године је организовало такмичење  ,,Кенгур без граница“ на ком је учествовала и наша средња школа. 15.марта 2018. је учествовало 63  ученика из наше школе. Основни циљ такмичења је популаризација математике као и повећање интересовања за математику и природне науке и степена логичког и комбинаторног мишљења, разумевање текстова и примене стеченог математичког знања. Занимњиво је то да је такмичење међународно и да ученици из преко 60 држава у исто време размишљају о истим проблемима и решавају исте задатке.

аутор: Наташа Рајтаров

Посета Сајму образовања

Овогодишња посета Сајму образовања организована је 9. марта 2018. године. Ученици другог, трећег и четвртог разреда имали су прилику да се боље информишу о факултетима и установама у којим желе да наставе своје даље школовање. Поред многобројних факултета и виших школа, одржана је и презентација о ПИСА тесту склоности.

ПИСА тим Србија, са предавачем Мишом Аврамовићем, одржала је предавање о тесту склоности који ће се, по први пут, вршити електронским путем уз помоћ лаптопова и рачунара. Tест ће такође садржати и питања из финансијске писмености поред већ постојећих области. Пробно тестирање је извршено, те ће се велико тестирање одржати априла ове године. На крају предавања, присутни су имали прилику да изнесу своја питања и своје коментаре што није у потпуности реализовано због недовољне слободе говора присутних слушалаца.

Untitled collage

Аутор: Даниел Филеп

Посета Педагошког факултета

У понедељак, 29. јануара, Средњу школу у Новом Бечеју посетио је Педагошки факултет у Сомбору, где је будућим матурантима представљен њихов факлултет. Циљ презентације био је да се ученици информишу о смеровима на овом факултету, могућности запошљавања, као и самом боравку у Сомбору током школовања. Овом посетом помогли су заинтересованим ученицима да добију одговоре на своја питања, а онима који се још нису одличили, можда и избор за даљи наставак школовања.

 

BeFunky Collage

Аутор: Теодора Џигурски

Хуманост пре свега

Број паса луталицу у Новом Бечеју се повећава сваким даном и све је више беспомоћних кучића који се смрзавају на хладноћи. Многи пси су пронашли уточиште у околини наше школе, јер их ученици повремено хране. Неколико ученика је одлучило да допринесе побољшању тренутног стања, те су удомили два кучета. Кучићи су били у лошем здравственом стању и било је неопходно склонити их са улице.

Untitled collage

Аутори: Даниел Филеп, Теодора Џигурски

Посета Српском народном позоришту

Ученици наше школе су у склопу пројекта “Прошлост у садашњости као залог будућности” који реализује Општина Нови Бечеј средствима Министарства културе и информисања у уторак, 12. децембра, као награду за своје ангажовање у ваннаставним активностима, посетили Народно позориште у Новом Саду. На репертоару је био драмски комад под именом “Урнебесна трагедија”. У представи су , на комичан начин, приказани свакодневни проблеми унутар једне породице проузрокованим друштвеним узроцима. Untitled collage

Аутори: Даниел Филеп, Теодора Џигурски

„Не посматрај, реагуј! Људска бића немају цену“

У просторијама наше школе чланови Црвеног крста су имали предавање поводом дана борбе против трговине људима.

Опширније на линку: http://www.webinfo.rs/novibecej/drustvo/11858-ne-posmatraj-reaguj-ljudska-bica-nemaju-cenu.html

Дечја недеља

Од 2. до 6. октобра 2017. године одржане су активности уочи одржавања Дечје недеље.
Иницијативу за одржавање Дечје недеље покренуо је Ђачки парламент који је такође био задужен за организацију саме манифестације, уз помоћ професора. Током ових пет дана, ђаци су могли да учествују у разним активностима од којих се спортски дан одржан у понедељак, чији је организатор био председник Ђачког парламетна Бранко Дујин, показао као активност са највише учесника. Ђаци су имали прилику да формирају своје екипе за један или оба спорта, фудбал или кошарку, где су се борили за прво место. Уторак је обележен као дан где су ђаци имали прилику да замене улоге са професорима по избору и држе један час својим пријатељима из разреда на начин на који су то они желели. Среда је био дан када је одржан школски маскенбал где су се чак и професори нашли под маскама или у костимима. Четвртак је био дан посвећен прикупљању средстава за децу којој је неопходна социјална помоћ, те су ученици допринели овој акцији доношењем старих играчака, ношене одеће или пак слаткиша. Целој акцији је допринео Црвени крст који је прикупљена средства поделио угроженој деци. Петак је био предвиђен посети музеју “Главашева кућа” али нажалост временске прилике су спречиле одржавање ове активности.

“Овогодишња Дечја недеља је прошла и боље него што смо планирали, очекујемо исте или чак и боље резултате идуће године” , изјавио је председник Ђачког парламента Бранко Дујин.

Шекспир из другог угла

На часовима српског језика, код професорице Тијане Блажић, увек је занимљиво. Прва лектира у овој школској 2017/2018. години коју смо обрадили, била је “Хамлет”.
Као што је познато, “Хамлет” је једно од најпознатијих дела Вилијама Шекспира. Да бисмо ближе објасниле нашим другарима ко је, у ствари, био Шекспир, направиле смо презентацију о његовом животу и стваралаштву.
Сазнали смо како се правилно преводи његово име на наш матерњи језик, колико је Шекспир био школован, схватили смо да љубав не зна за разлику у годинама, али смо и научили  много  о његовим постигнућима.
Мистерија- да ли је Шекспир био једна или више особа, на жалост, још увек није решена, али нам је ипак то питање заголицало машту и на тај начин нас заинтересовало да сазнамо још више о његовом животу.
Склапањем пузла које смо саме правиле, открили смо неке најпознатије Шекспирове цитате, а на самом крају часа смо се такмичили. Квиз од 19 питања, која су се односила на Шекспиров живот, имао је циљ  да провери колико су гимназијалци научили о животу и стваралаштву једног од најчитанијих књижевника.
Радиле: Катарина Ћурчић и Дејна Станаћев
Професорица: Тијанa Блажић
Разред: IV-1


” Скини маску”

У Дому културе у Новом Бечеју у петак 02.06.2017. године су додељене награде за најуспешније радове на тему рециклаже и екологије у организацији ОШ ,,Милоје Чиплић” и ,,Брантнер” д.о.о. Нови Бечеј под називом ,,Скини маску”.
Заинересовани ученици су се благовремено окупили у школској библиотеци и направили своје маске.
Наша школа се успешно представила са неколико занимљивих радова, а прво место у категорији за најуспешније креативне маске, је освојила маска коју су заједнички направиле Тамара Димић И Јована Туцаков ученице првог разреда смера Техничар дизајна одеће.
Честитамо ученицама и наставницама Снежани Вијатов Љубичић И Богданки Ћурчић Танди.

ПОСЕТА ФЕСТИВАЛУ НАУКЕ У БЕОГРАДУ

10. Фестивал Науке је одржан у Београду од 15-18. децембра 2016. године. Ученици наше школе, њих 50 (из одељења I1, I2, I4, II1, II2, III1 и III2) су у пратњи професора Јасмине Јаконић, Маријане Ђелошевић, Наталије Макивић и Атиле Галфи Фестивал Науке посетили у четвртак 15. децембра 2016. Имали смо прилике да посматрамо, а и да учествујемо у занимљивим огледима и симулацијама из области физике, хемије, биологије, роботике, астрономије и других научних дисциплина.

nauka-1

Шта уписати после средње школе?

Ученици и стручни тим за каријерно вођење и саветовање Средње школе у Новом Бечеју, 5. и 6. децембра 2016. године, посетили су  Сајам образовања у Културном центру  у Зрењанину. Сајам је организовала школска Управа за Банат, зрењанинска филијала Националне службе за запошљавање и Културни центар.  На сајму су путем краћих презентација, брошура и лифлета, двадесет и две високошколске установе представиле своје планове и програме. Представници факултета, професори и студенти, радо су одговарали на сва постављена питања и тиме омогућили средњошколцима завршних разреда да добију што више информација, како би ускоро донели праву одлуку о упису на одговарајући факултет.zrenjanin-1

Поред посете Сајму, у оквиру реализације програма тима за каријерно вођење и саветовање, ученици ће имати прилику да се и у својој школи оспособе за планирање сопствене каријере. У наредном периоду, у просторијама школске библиотеке  одржаваће се  радионице каријерног вођења и саветовања. Радионице ће водити стручни сарадници Средње школе и на њима ће бити обрађене теме:  „Ко сам ја?“,  „Наставак образовања“,    „ Тражење посла“ и ,,Предузетништво”.

Мало дугачији час српског језика

Наставница српског језика и књижевности у Средњој школи, Дубравка Миловац Срндовић, организовала је и припремила час упознавања ученика са појмом калиграфског писања. Доступност нових технологија и све већа заступљеност употребе дигиталних записа и елекронске комуникације удаљила је ученике данашњице од потребе за развијањем и усавршавањем вештине писања руком. Циљ часа био је упознавања ученика са појмом калиграфије, значаја лепог писања, калиграфским прибором, радом и делом Захарија Орфелина, као и развијање вештине калиграфског писања код ученика.20161115_10301920161115_103241

Ученици су били максимално активирани. Акценат у настави стављен је на повезивање новог градива са претходним знањима из српског језика и књижевности, као и из других наставних предмета. Ученици су подстицани да постављају питања о ономе што им није јасно, као и да повезују нова знања са животним и ваншколским искуством.20161115_103254-2

Оно што представља посебну вредност овог одржаног часа јесте демонстрација калиграфског писања и вежба ученика у лепом писању. Наставница је дискретно пружала помоћ у савладавању и решавању постављеног задатка, који се огледао у исписиању свог имена уметнички лепим писмом. Ученици су користили калиграфски прибор – више врста пера, држаче за пера, бамбус и мастило у више боја. Суптилно преносећи  правила којих се треба држати приликом лепог писања, које је написао Захарије Орфелин, – о правилном држању тела, руке и пера, наставница  Дубравка Миловац Срндовић је створила опуштену климу у разреду и тиме створила повољне услове да се сваки ученик окуша у делатностима писара прошлог века.20161115_103311 20161115_103355

Ученици су се нашли у нетипичној ситуацији за савремено доба, али их је лепота уметности цртања слова врло брзо освојила и истакли су да би и поред тешкоћа на које су наилазили радо поновили овај час.

Направи прави избор

Plakat

Пројекат “Од папира до шешира”

У Средњој школи  у Новом Бечеју, овогодишњем домаћину  пројекта који финансира Брантнер отпадна привреда д.о.о., одржава се и припрема низ активности у циљу едукације ученика основних и средњих школа у вези са очувањем животне средине, формирањeм навика у одлагању отпада и селектовању материјала који се може рециклирати, као и развијање свести о индивидуалној и друштвеној одговорности у односу на окружење. Ученици се подстичу на активан однос према природи, уче се критичком и конструктивном размишљању и упознају са правом да се укључе у доношење одлука о заштити животне средине. Пројекат носи назив ”Од папира до шешира”.

Учесници у пројекту су Брантнер отпадна привреда  д.о.о. Нови Бечеј, Дом културе, ПУ „Пава Сударски“, ОШ ,,Јосиф Маринковић,, и ОШ ,,Милоје Чиплић,, у Новом Бечеју, ОШ,, Станчић Милан  Уча,, у Куману, ОШ,,Ђорђе Јоановић,,  у Новом Милошеву и ОШ ,,Доситеј Обрадовић,,  у Бочару.

У Средњој школи су одржани састанци, којима су присуствовали Љубомир Илкић, заменик директора Брантнер отпадне привреде д.о.о, Новица Блажин, директор Дома културе у Новом Бечеју, професорице Средње школе Снежана Вијатов Љубичић, Славенка Немешев, Богданка Ћурчић Танди и Тијана Блажић, као и представници основних школа, домаћина претходних година, а све у циљу размене искуства, договора око плана активности, као и динамике рада и поступака у реализацији.

Sastanci Brantner

До сада су реализоване следеће активности:

1)       Прикупљање ПЕТ амбалаже и лименки – Ученици су имати задатак да осмисле и  направе кутије за прикупљање ПЕТ и металне амбалаже, које су распоређене на неколико пунктова у школи. Поред тога, ученици су израдили већи број паноа са едукативним садржајима везаним за појам и значај рециклаже.

Ambalaza 1

2)      Мапирање критичних тачака на катастарској подлози Новог Бечеја. Ово ће бити други пут да ученици Средње школе обилазе терен, прикупљају податке о дивљим депонијама и другим потенцијалним изворима загађења животне средине. У акцији која је остварена пре две године ученици су означили и фотографисали већи број дивљих депонија и  загађених канала око пољопривредног земљишта. Циљ је да и ове године учинимо исто и направимо поређење са стањем од пре две године.

3)     Радионице израде украсних и одевних предмета од материјала за рециклажу- одржане су три креативне радионице за ђаке основних школа са територије општине Нови Бечеј. На првој радионици израђени су украсни предмети од стакла, картона и керамике, на другој беџеви, магнети и .јастучићи за игле, а тема треће радионице била је осликавање торби под слоганима „Не бацај смеће, сади цвеће“ и „Еко визија“.

radionica

4)     Расписан је литерарни и ликовни наградни конкурс на тему рециклаже за ученике основних и средњих школа на тему  ”Рециклажа није бламажа ” ;

dajana strip

Приступило се даљим припремама за следеће активности:

5)    Извођење  представе „Прасећа рокерско-еколошка бајка“ и

6)    Израда плаката и филма о активностима за овај пројекат.

Завршна манифестација биће одржана 3. јуна у Дому културе.

„Нећемо имати друштво, уколико уништимо околину“

Нова расвета у школи

Уназад више година у овој школи није било озбиљнијег унапређења унутрашњег осветљења, изузев замене прегорелих сијалица. У учионицама су се налазиле старе светиљке, чија даља употреба је стварала небезбедно место за рад.

Покрајински секретаријат за енергетику и минералне сировине суфинансирао је пројекат Побољшање енергетске ефикасности унутрашње расвете. Постојеће светиљке замењене су новим, енергетски ефикаснијим светиљкама, а тиме је постигнуто да се уз унапређење система унутрашње расвете и потрошња енергије за исти обим и квалитет знатно смањи.

Постављање нове расвете
Постављање нове расвете

Сада су учионице светлије и пријатније за рад, а износи на рачунима за потрошњу електричне енергије мањи.

нова расвета

ОЧИШЋЕН ТАВАН

Месна заједница у Новом Бечеју је организовала и координирала рад у Средњој школи у радовима чишћења таванског простора и разврствања отпада, у оквиру пројекта јавних радова које је обезбедила општина Нови Бечеј у сарадњи са Националном службом за запошљавање. Тавански простор, који је био закрчен и неприступачан, сада је уређен, чист, и може се користити као додатни простор за складиштење.

Улаз на таван пре и после
Улаз на таван пре и после
таван пре
таван пре
таван после
таван после

ОПРЕМЉЕН КАБИНЕТ НОВИМ РАЧУНАРИМА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу, националне мањине – националне заједнице је на основу Конкурса за финансирање и суфинансирање набавке опреме, Средњој школи доделио средства за куповину једног пројектора и 12 рачунара.

Опремање кабинета новим рачунарима је изузетно значајно за школу јер се несметано може изводити настава за чију реализацију је неопходан опремљен кабинет за информатику. Такође, овај кабинет ће сада бити погодан за одржавање свих додатних и ваннаставних активности, чиме се могућности квалитета рада у Средњој школи знатно унапређују.

нова 13 а

„НАСИЉЕ ЈЕ OFF – LINE

У току фебруара месеца 2016. године Средња школа Нови Бечеј и хуманитарни центар Сунцокрет из Новог Бечеја су сарађивали  у пројекту НАСИЉЕ ЈЕ OFF – LINE.

Ученици су на радионицама осликавали мајице. Водитељ радионица је била професор Богданка Ћурчић Танди, а двадесет ученика завршног разреда Дизајна одеће су се  едуковали кроз креативне радионице на тему вршњачког, електронског и родно заснованог насиља и том приликом подизали свест о штетности сваког облика насиља.стоп насиљу 1

Уметничким изражавањем су пренели своје поруке против свих облика насиља. На крају пројекта су ученици уприличили изложбу радова у просторији школске библиотеке и преко ње пренели идеју ширења толеранције и предузимања одговорности и иницијативе младих.стоп насиљу 2

Презентација УНСС-а

У петак 29. јануара на састанку Ученичког парламента, ученица првог разреда гимназије Грлица Голушин, локална координаторка УНСС-а је одржала презентацију под називом „Зашто нисам цигла“ која је за циљ имала да упозна ученике са Унијом средњошколаца Србије, њеном мисијом и визијом.

УНСС је невладина и непрофитна омладинска организација волонтерског карактера. Њена функција јесте умрежавање школа широм Србије, спровођење идеја ученика и стварање могућности учествовања у доношењу одлука које се на њих односе.

Следећи корак наших ученика јесте оформљавање локалног тима у који ће бити укључени и ученици бечејских средњих школа. Он ће бити задужен за спровођење пројеката Уније на територији Бечеја и Новог Бечеја. Очекујемо сарадњу наших школа и радујемо се заједничким пројектима.

презентација УНСС

Унапређивање тимског рада у Средњој школи у Новом Бечеју

Слабости и недостаци традиционалне наставе, који се огледају у мањем подстицају развитка стваралаштва и мотивисаности за самостална истражи-вања, детерминишу потребу да се наставни садржаји све чешће обрађају путем тимске наставе икорелације између различитих наставних предмета. Потребе савременог, реформисаног образовања налажу активну сарадњу наставника и заједничко планирање и реализацију наставног програма.  

У погледу тог изазова данашњице, Средња школа у Новом Бечеју настоји да дâ адекватан одговор путем перманентног рада на развијању компетенција наставника за комуникацију и сарадњу, са акцентом на преузимању активног учешћа у раду тимова и обучавању затимски рад.

У септембру 2015. године реализован је акредитован програм обуке под називом Могућности за унапређивање сарадње и тимског рада у установи. Предавање су одржале   Весна Мађаров, директор ОШ „Ђура Јакшић”, и Јована Милићев Радишић, школски психолог ОШ „Ђура Јакшић”.

Стручно усавршавање наставника је финансијски подржао Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу, националне мањине – националне заједнице путем одобреног конкурса за суфинансирање програма и пројеката у области основноги средњег образовања у АП Војводини за 2015. годину.

У уводном предавању детерминисана је разлика у дефинисању основних појмова тима и групе, а након тога обрађене су предвиђене теме програма: могућности за побољшање сарадње наставника у установи, стилови комуникације, асертивна права – разумевање и прихватање, асертивност у тимском раду, манипулација, услови за успешан рад тима, сукоби и кризе у тиму, ометајући фактори за асертивно понашање и  тренинг асертивног давања и примања извињења.

Методом активне наставе, са посебном пажњом на афицирање самосталног мисаоног и стваралачког трагања за могућим решењима постављеног проблема, наставници су били у прилици да усвајају предвиђени програм обуке. Уз стручно предавање реализаторки, наставници су на личном примеру спознали све специфичности тимског рада, перципирали коју улогу у тиму могу заузети у зависности од индивидуалних знања, способности и карактера. Акценат је посебно стављен на асертивна права и упућивање на превладавање конфликтних ситуација током сарадње.  Рад у мањим групама, кроз богат дијалог и комуникацију међу учесницима, обезбедио је остваривање циљева програма. Током рада је владала позитивна атмосфера, а решења су била духовита и креативна.

 У Средњој школи је пре четири године одржана обука Тимски рад и сарадња наставника у функцији осигурања квалитета рада установе, истих реализаторки, и она је послужила као одличан основ за корелације наставних предмета и садржаја и организовање огледних часова у установи. Наставници су сада унапредили и проширили своја знања о тимском раду у настави.

''Више руку може померити брдо''