Вести

Дани европске баштине

Средња школа Нови Бечеј обележила је “Дане европске баштине”, који се одржавају септембра сваке године широм Европе, 11. октобра у Новом Бечеју и 13. октобра у Новом Милошеву. Професори заслужни за одржавање овог дешавања су Јелена Пауљев, Вера Варга, Свиленгаћин Гордана, Митрашиновић Јелена и Зорана Ковачев.

Ученици Средње школе у Новом Бечеју били су постављени на пет значајних културно-историјских локација, где су заинтересовани имали прилику да слушају њихове презентације.  Ђаци су имали прилику да се боље упознају са историјом цркве Светог Николе и Свете Кларе Асишке, као и са животом и стваралаштвом  Јосифа Маринковића. Гимназијска улица је била посвећена Сланом Копову, где су ђаци причали о историји, врстама птица које га настањују, као и самом значају Сланог Копова. Парк је био намењен презентацији о самој Тиси као и о некадашњем изгледу истог, заједно са околним зградама и њиховом сврхом.  У Новом Милошеву одржане су презентације о дворцу Карачоњи, где је фокус био на самом парку и дрвећу које се ту налази, музеју “Котарка” као и о цркви Свете Марије Магдалене у Беодри.

“Трудим се да ученицима скренем пажњу на значај наслеђа, да буду свесни колико тога заправо има у нашој општини, колико је важно да негују наслеђе и да, када се касније у својим животима буду питали и утицали на статус споменика, њихово очување, промоцију и генерално наслеђе, како оно покретно, тако и непокретно, имају свест колико је то важно.” изјавила је професорица ликовне културе Јелена Пуаљев.

Untitled collage

Извори: Moje nasleđe – moj identitetTV Novi Bečej

Аутори: Даниел Филеп, Теодора Џигурски